maanantai 25. kesäkuuta 2012

Halvat lennot?

Kun Annan uusi, hieno biometrinen passi saapui, oli aika lähteä ostamaan sopivanhintaisia lentolippuja Minneapolisiin. Halpojen lentojen etsiminen voi olla melko rasittavaa puuhaa, mutta mun streategia on melko yksinkertainen.

Pari kuukautta ennen matkaa täytyy viimeistään alkaa etsiä lentoja. Monilla lentoyhtiöillä on varsinkin Yhdysvaltoihin paljon erilaisia tarjouslentoja. Minnesota ja sen suurin lentokenttä, Minneapolis-St.Paul, on kuitenkin sen verran kaukana isoimmista kaupungeista, että niistä harvoin meidän tapauksessa ehtii nauttia. (En ihmettelekään siis miksi niin moni suomalainenkin lähtee ensimmäisenä New Yorkiin. Sinne on vain niin halpaa mennä.) Yleensä alan kuitenkin tarkastella hintojen nousua ja laskua jo vähän aiemmin. Niitä seuraamalla käy melko hyvin selväksi mitkä ovat sen hetken hintaluokat. Silloin myös tajuaa, jos eteen tulee edulliset liput tai vastaavasti ihan liian kalliit, vaikka budjetti ne hyväksyisikin.

Mutta mistä niitä hintoja sitten kannattaa seurata? Itse olen hyväksi todennut 
http://www.halvatlennot.fi/ -sivuston. Se hakee useimmilta lentoyhtiöiltä ja matkanjärjestäjiltä haluamansa ajankohdan halvimmat vaihtoehdot. Tuon sivun kanssa käytän yleensä yhtaikaa http://matrix.itasoftware.com/ -sivua, josta pystyy katsomaan halvimmat lippuhinnat vaikka koko kuukaudelle. Tämä on kätevää, kun matkustusajalla ei ole niin väliä, mutta kohde ja haluttu perilläoloaika on tiedossa. Tuota kautta ei tosin lippuja pysty ostamaan, joten itse käytän sitä lähinnä vain vertailuun. Sen avulla voi sitten halvatlennot-sivulta etsiä hyvältä näyttävät päivät.

Siinäpä se! Parasta hakukoneiden käytössä onkin niistä automaattisesti tulevat alennukset. Jokaisella hakukoneella on yleensä tismalleen samalle lennolle eri hinnat niin keskenään kuin lentoyhtiön nettisivujenkin kanssa. Pienellä (ja joskus kyllä melko suurellakin) vaivalla voi kyllä löytää edulliset liput Amerikkaankin asti.


No, mitä meille sitten kävi?


Liput ostettiin melkein heti kun Annan uusi passi saapui. Viime vuonna saatiin lennot huippuhalpaan hintaan ja tällä kertaa kyllä tuntui suolaiselta maksaa melkein 300 € enemmän kuin viimeksi. Lentojen hinnat kuitenkin olivat ostohetkellä hyvät verrattuna edellisen kuukauden hintoihin. Jossain vaiheessa itse asiassa luulimme maksavamme monta sataa euroa enemmän, joten lopulta olin kyllä tyytyväinen hintoihin. Toki opiskelijabudjetilla lähtiessä jokainen satanen tuntuu hirvittävän suurelta hinnalta suuntaan taikka toiseen. Varsinkin kun miettii mitä kaikkea silläkin hinnalla paikan päältä sitten saisi. Emme kuitenkaan olleet valmiita matkustamaan 30 h yhteen suuntaan, joten jotkut kaikista halvimmat liput jäivät meidän osalta ostamatta. Nyt saimme 17 h ja 16 h lennot (pysähdyksineen) ihan kivaan hintaan. Siitä pienemmillä vaihtoajoilla taas hinnat olisivat nousseet meidän silmissä pilviin.


Menin nyt mielenkiinnosta katsomaan, minkä hintaiset lennot meidän matkustuspäiville olisivat tällä hetkellä. Samalta näyttävät, kymppi sinne tai tänne. Huh, onneksi. Nyt olisi harmittanut jos olisi saanut odottamalla vieläkin halvemmat! Tosin, muutama tunti näyttää lentoajoista lähteneen... mutta se ei haittaa. Meidän nyrkkisääntö lentoyhtiöiden ja -kenttien kanssa nimittäin on se, että Air Francella ei enää lennetä. Eikä varsinkaan Pariisin kautta! Ja nämäpä näyttäisi olevan juurikin kumpaakin sorttia. Ihan tismalleen samoja lippuja ei näytäkään enää olevan myynnissä.


Jos jotakuta kiinnostaa, me ostimme siis liput lopulta Supersaverin kautta. Tämä olikin lopulta erittäin hyvä päätös, mutta siitä lisää seuraavan kerran.



Lentokoneen hurina jo mielessäin,
Paula