torstai 12. heinäkuuta 2012

Amerikka osa 1, osa 1/3


Seuraa seikkailijoidenne ensimmäinen kollaboraatio, sillä ANNA ja PAULA kertovat teille nyt matkasta Amerikkaan, osa 1. Ottakaatten huomioon, että tämä on mitä luultavimmin ennen kaikkea kuvapostaus, eli Annan naamojen postaus, sillä Paula oli kameran takana ja Anna usein sen edessä. Pahoittelen.

Aloitimme matkamme lentämällä Oulusta Helsinkiin aamulla seitsemän aikaan, mikä luonnollisesti oli paras idea koskaan. Ei ainakaan väsyttänyt. Mikäli olette lukeneet edellisen avautumiseni tulevan matkamme osalta, ymmärtänette ongelman - lentoja ei siis mennyt parempana ajankohtana. Eipä tainnu mennä juniakaan. Luonnollisesti kumpikaan meistä ei jättänyt mitään viime tippaan, joten unta saatiin runsaanlaisesti pitkälle yöhön venähtäneen pakkailun takia. Toim.huom. PLUS, sä värjäsit mun hiuksia! Tv. Paula

Kuva otettu kahvin runsaan nauttimisen jälkeen. Ei auttanut.

Siinä sitten istuttiin silmät kirveltäen Picnic-kahvilan kovanpuoleisilla soffilla, viereisestä telkkarista tuli jotakin aivan käsittämättömän kamalaa, eli heppaohjelma ja pikakävelyä, jota Paula tsiigaili sillä välin, kun eräs koitti uinahtaa hetkeksi. Läheisessä pöydässä istuskeli joukko japanilaisia, joita kyylättiin ja salakuunneltiin enemmän, kuin oli kohteliasta, mikä oli tapaus myös ohi vilahtaneen saksalaisen pojan kanssa. Muistaakseni sillä oli ongelmia tyttöystävän kanssa. Jossain vaiheessa siirryttiin terminaalin eteen odottamaan - lähtöön oli vielä noin kaks tuntia. Toim.huom. Se oli ka-ma-LAA.

Siinä se on! Kauniissa maisemmassa liikkuu pahaa-
avistamattomien hölmöjen saalistaja...

Lennoista ei ole paljoa positiivista sanottavaa. Lyhyestä lentoajasta (3 h ja 6 h) huolimatta tuntui siltä, että sinistä penkkiä oli puolessa välissä tuijotettu ikuisuus, nälkä oli, kylmäkin oli, ja jano, muttei oikein viitsinyt juoda, kun sitten olisi pitänyt könytä vessaan sen vieressä puuskuttavan, ison miehen ohi. Icelandairin koneissa oli onneksi vastakkaisen tuolin selkämyksessä näyttö, jota kautta sai katsoa ilmaiseksi elokuvia ja sen sellaista. Icelandairin muuten valitsimme siksi, että sillä on sellainen vuotuinen kampanjapläjäys jolla pääsee Reykjavikistä suhteellisen halvalla Amerikaan, vaikka tänä vuonna liput olivatkin huomattavasti kalliimmat, kuin viime vuonna. Paulan huomautuksesta mainittakoon, että ainoa huono puoli on se, että ruoka maksaa lennoilla. Ja mikä mahtava huomautus tuo olikaan, sillä siitä pääsemme seuraavaan valituksen aiheeseen.

RUOKA LOPPUI! Juuri kun Paula heilutteli Visaa lentoemännän nokan edessä niin, että silmissä vain kasvisrullat vilkkuivat, emonen sanoi meille raukoille, jotka istuimme aivan lentokoneen takaosassa, että nou kän duu.

Lentomme Helsingistä Keflavikin kentälle oli kai vähän myöhässä, sillä kentällä meitä hoputettiin aika lailla terminaalista toiseen ja NAPS vain, Paula varastettiin ylimääräiseen turvatarkastukseen. Tuominen oli jokseenkin ihmeissään kummallisella ja uudella kentällä: lento oli pian lähdössä, kartanlukija oli hukassa ja USA:n viranomaiset tuota kartanlukijaa tutkivat samalla, kun lentokenttävirkailijat vuoroin sanoivat, että joo, menepä sinä vain odottamaan sinne oven ulkopuolelle, tai oho, mitäs sinä vielä täällä teet, eikös sun lento kohta lähde, tai jotakin muuta yhtä mukavaa. Itseäni ihmetytti lähinnä se, miksi vain toinen meistä tutkittiin. Olinhan minä ihan yhtä vaarallinen, ellen vielä enemmänkin! Toim.huom. "Sillä minulla on tapana sanoa väärät asiat väärässä paikassa..."

No, Paula sai onneksi huikattua, että ala ääliö jo juosta, äläkä odottele siellä oven takana, jossa muuten odotteli myös muuan toinen nainen, joka oli amerikkalainen ja aivan pihalla kaikesta. Tietysti siinä vaiheessa kun OMA TYTTÄRENI OMG on tuolla tutkittavana, oli kaikki loukkaus häntä itseään kohtaan. Sain selitettyä naikkoselle, että ota muidu iisisti, tämä on sun oman maan tekosia, eikä ne sillä mitään tee, ku nää on randomilla otettu, kyl te kohta pääsette kotia. Nainen sitten jatkoi siitä kysymällä, et ai jaa, mistäs sinä sitte olet, ootko täältä Islannista vai Amerikasta, johon vastasin, että eiku kuule Suomesta. Sitten seurasi matkakertomus, jonka yhteenvetona sanottakoon, että Helsingistä ei ainakaa kovin tykätty, eikä kyllä muutenkaa Euroopasta, pliis, päästä äkkiä kotiin.

No, pääsimme kuitenkin Amerikan ihmemaahan ja heti seuraavana aamuna oli aikainen herätys sekä bussimatka State Fairille. Toim.huom. State Fair on joka vuosi järjestettävä suuri Minnesotan markkinatapahtuma, jossa on huvipuisto, konsertteja ja paljon ruokaa. State Fairhän on aivan pahamaineisen tunnettu siitä, että kaikki ruoka on paitsi uppopaistettua, myös tikun päässä. Söimme mm. Big Fat Bacon on a Stick - eli iso pekoni tikunnokassa. Sitä ei oltu kyllä uppopaistettu, mutta hyväähän tuo oli. Siellä myytiin myös uppopaistettua voita! HYI. Toim.huom. Ja hampurilaisia ja suklaapatukoita uppopaistettuna ja se ihana, kahden ihmisen pään kokoinen sipuli, jonka söimme neljästään alta aikayksikön. Meidän lemppari tämän Onion Blossomin lisäksi oli Cheese Curds, eli sellaisia juustonpalasia luonnollisesti uppopaistettuna.

Inhoon näitä kuvia. Hyvvää oli silti.

State Fair kestää useamman päivän ja ihmisiä siellä on aivan sairaaaasti, vaan on sitä tavaraakin. Siellä oli kaikkea ihan ihmeellistä - hennatatuointeja, mönkijöitä, koiranäyttely, agilitykisat, maatilaosio, sisustus- ja rakentamisosio, yhteislaulua... Niin, ja siellä jaettiin eräässäkin paikassa ilmaisia raskaustestejä!


Alue oli noin 20 kertaa näin suuri. Tai 200. Yhdessä päivässä ei millään 
ehtinyt katsoa kaikkea.

Tämän jälkeen ei mitään kauhean suuria tapahtumia ollutkaan, vaikka kaikennäköistä kivaa tehtiinkin - käytiin mm. Levin töissä Avedalla (Aveda on siis sellainen valtava yritys, joka valmistaa ekologisia kauneustuotteita. Oltaisiin saatu sieltä kesätöitäkin, mutta Amerikkaan ei noin vain lähdetäkään töihin.) ja shoppailemassa ihan liikaa, sekä leffassa, mutta niistä kerrotaan joku toinen kerta, sillä tämäkin postaus on jo näin pitkä.

Lopuksi kuitenkin tarjoilemme teille vielä kuvan, joka on otettu noin 10 minuuttia sen jälkeen, kun saavuimme kotiin. Meillä oli ollut Ville ja Krista pitämässä huolta kissasta ja kodista matkamme ajan ja kämppä oli ihanan siisti, kun astuttiin ovesta sisälle, mutta sitten...


Rahat meni. Tavarat tuli. Tuodahan saa vain 400 dollarin edestä.



Toivoopi Anna ja toim.huom.-Paula