keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

On ne liput kalliita


Kas niin, armaat lukijamme, Paulan pyynnöstä Walituksen Expertti eli Anna kertoo teille nyt siitä, kuinka VR petti meidät ja Charles de Gaulle ei ole hyvä juttu. Pitäkää mielessä se, että Paula vastaa blogin asiasisällöstä joten olen vapaa kaikista asiallisuuden kahleista.

Kuten jo ehkä arvasittekin, Oulu ei vieläkään ole ponnisteluista huolimatta noussut minkäänlaiseksi kulttuurikohteeksi eikä suureksi keskukseksi maailmalla, ellei oteta huomioon tiettyjä uskonnollisia lähtökohtia, joten suoria lentoja välillä Oulu-Minnesota on aika vähän. Itseasiassa niitä ei ole yhtään, kuten kultivoituneet lukijamme varmasti jo päättelivät. Siispä meidänkin on ensin suunnattava sinne, mistä kaikki paha on saanut alkunsa, eli Helsinkiin. Mietin ainakin itse, kun kaikkia lippumahdollisuuksia vielä tutkittiin, että voisimme jopa mennä Kööpenhaminan kautta. Blue1:lla oli muistaakseni niihin aikoihin se vitsikäs mainoskampanja, jonka iskulauseena oli "Why go through HEL?" Sitä mietin minäkin. Kuitenkaan lippuekspertti Paula ei havainnut hinnoissa kovin suurta eroa kun vertailukohteena oli tämä HEL joten Köpiksen reissu jäi tekemättä ja suuntaammekin parin kuukauden päästä Helv-- Helsinkiin.

Oulustahan pääsee Helsinkiin tavalla jos toisella. Kuitenkin lennot ovat nykyään niin halpoja ja mm. Blue1:lla on halpoja nuorisolippuja, että kyseinen vaihtoehto kimmelsi mielissä ykkösenä. Bussilla ei ainakaan pitkiä matkoja nykyään kulje enää kovin moni, eikä se meilläkään ollut kovin varteenotettava vaihtoehto, sillä matka olisi ollut pitkä ja puuduttava ja kaiken lisäksi vielä aika kallis. Bussilla olisi toki päässyt suoraan lentokentälle, mutta kun koitimme katsoa aikatauluja, ei niitä ollut saatavilla.

Aikatauluja emme olisi edes kaivanneet, ellei olisi käynyt ohraisesti juna- ja lentolippujen kanssa. Junahan on henkilökohtainen ystäväni niiltä ajoilta kun kuljin Turusta Liminkaan kerran kuussa tapaamaan tuota morsiota, ja vaikka moni valittaa kaikesta valtion rautateiden toiminnasta, olen aina vaalinut sydämessäni yhtä junapaikkaa. Kuitenkin junat ovat valitettavan usein myöhässä, tai liian kylmiä, tai ihmiset ovat ärsyttäviä, tai matka on liian pitkä tai yhtä jos toista, joten lentoliput pitivät yhä ykkössijaa mielissämme. Vaan kuinkas sitten kävikään.

No sittenhän kävi niin että lentoja ei mennytkään. Helsingistä piti lähteä matkaan puoli yhdeksän aikoihin aamulla, joten toiveikkaana ajattelimme että lennämme samaisena aamuna vielä Helsinkiin, sillä eihän se ole kuin tunnin lento. Moisia lentoja ei olekaan - siis sellaisia, jotka lentävät Oulusta Helsinkiin niin että siellä on hyvissä ajoin ennen puoli yhdeksää. No jaa, totuuden nimessä on sanottava että kyllä me sitten yhdessä vaiheessa jotakin kautta bongattiin jokin Air Francen(?!) lento joskus kuudelta aamulla, mutta arvatkaapa vaan oliko hinnassa muutama nolla liikaa. No yks ainaki oli liikaa. Aamulla sinne siis ei lennettäisi. Illan viimeinen lento oli sekin johonkin ihan vammaiseen aikaan kentällä, jossa olisi sitten pitänyt yöpyä tai ainakin saada monta tuntia kulumaan (sori kaikki, en muista yksityiskohtia enää) ellei olisi halunnut nukkua, joten juna alkoi vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta.

Vaan HAH HAH. Liput olivat pöyristyttävän kalliit! Kaksi opiskelijaa, edestakaisin Oulun ja Helsingin välillä - melkein 160 euroa! Kaiken kukkuraksi olisimme olleet Helsingissä joskus yhdeltä yöllä, koska aamun juna olisi taas ollut siellä liian myöhään, joten yö kentällä olisi ollut edessä. Sitäpaitsi olisimme olleet yhdeltä yöllä vasta siellä juna-asemalla, josta olisi ollut vielä kallis, 45 minuutin bussimatka kentälle. Ja ihan kuin tämä ei vielä riittäisi, pitää ottaa huomioon se, että junamatka on pitkä. Ensin seitsemän tuntia junassa, sitten melkein tunti bussissa, sitten monta tuntia kentällä.. Ja vasta sitten lentokoneeseen, jossa kuluukin koko seuraava päivä! Kyllä siinä olis pakaralihakset kovilla. Kuvitelkaa vaan tilanne, jossa saavutaan Minnesotaan tuollaisen matkan jälkeen. Paulasta ei olis jäljellä kun jotakin tosi nälkäistä, väsynyttä ja pahantuulista. Enkä mäkään olis paljon paremmassa kuosissa.

No mitäs sitte tehdään? Lentoa ei mene aamulla eikä ihan illallakaan, juna on tyhmä ja kallis, eikä bussi ole sen fiksumpi kun ei ole niitä aikataulujakaan. Paulalla asuu kyllä sukulaisia Helsingissä ja minulla ystäviä, jos niiden luo majoittuisi? Vai pitääkö vaan luovuttaa ja maleksia siellä kentällä? EI, sillä super-Paula vetäisi jostakin sellasen diilin ettei siitä vaan voinut kieltäytyä.

Vaihtoehtoina oli siis juna/lentokone ja hotelliyöpyminen tai muiden vaivoiksi meneminen. Kallista kallista kallista ja inhottavaa. Paulaa niin vaivaannuttaa vaivata toisia ja minä olen pihimpi kuin Roope Ankka. Mutta Paulapa esitteli sitten seuraavanlaisen vaihtoehdon: lennetään Helsinkiin lähtöä edeltävänä päivänä halvalla, yövytään lentokentän vieressä olevassa hotellissa halvalla, ja lähdetään aamulla. Hotelliyöpymiseen kuuluu ilmainen kyyti kentälle ja kaiken lisäksi hotellin vieressä on Jumbo, johon voi mennä viettämään aikaa. Ja parasta tässä on se, että tämä kaikki tuli maksamaan vähemmän kuin ne kirotut junaliput. Ihan oikeasti, vähemmän! Toki asiaan vaikutti se, että Supersaver-sivuston asiakkaana Paulalle oli siunaantunut sellainen kuponki, jolla sai alennusta kun osti lentoliput ja hotellivarauksen samasta paikasta. Siinä säästyi muutama kymppi. Mut SILTI, kamoon, VR.

Ehkä mä sitte kerron siitä Charles de Gaullesista joku toinen kerta ku tästä tuli jo näin pitkä enkä oikeastaan jaksa enää kirjottaakaan. Olkoon tämän tarinan opetus se, että aina kannattaa odottaa kunnes Paula vetäsee ässät hihasta.

Nähhään,
toivoo Anna